For information about this book, including the Table of Contents, click here.
Published 15 September 2026
© 2026 Wildlife Ecology Institute
https://doi.org/10.59438/UARG6921
© 2026 Wildlife Ecology Institute
https://doi.org/10.59438/UARG6921
INTRODUCTION
Least weasels (Mustela nivalis) are the smallest member of the Order Carnivora in the world and range throughout much of the Northern Hemisphere. The epithet nivalis means of the snow, and refers to the coat color of some least weasels during winter. Least weasels in North America are smaller in size and have shorter tails than their counterparts worldwide. Least weasels are effective predators of small mammals and have been implicated in initiating and maintaining population cycles in some small-mammal systems. However, populations of least weasels have very high mortality rates linked to low availability of prey resources and predation pressure. The economic value of the fur of least weasels is low due to their small size, and they are most often captured as an incidental species during trapping efforts for larger furbearing species. Much is still unknown about least weasels, especially in North America. For example, an update of the distribution of least weasels in North America is needed because they are often underrepresented in collection records. Since a review published in 1987, there have been 64 publications involving least weasels across the world. Of these, 11 publications were from studies in North America, and 6 of these publications documented a range expansion or a new record for a U.S. state for the species.
Least weasels (Mustela nivalis) are the smallest member of the Order Carnivora in the world and range throughout much of the Northern Hemisphere. The epithet nivalis means of the snow, and refers to the coat color of some least weasels during winter. Least weasels in North America are smaller in size and have shorter tails than their counterparts worldwide. Least weasels are effective predators of small mammals and have been implicated in initiating and maintaining population cycles in some small-mammal systems. However, populations of least weasels have very high mortality rates linked to low availability of prey resources and predation pressure. The economic value of the fur of least weasels is low due to their small size, and they are most often captured as an incidental species during trapping efforts for larger furbearing species. Much is still unknown about least weasels, especially in North America. For example, an update of the distribution of least weasels in North America is needed because they are often underrepresented in collection records. Since a review published in 1987, there have been 64 publications involving least weasels across the world. Of these, 11 publications were from studies in North America, and 6 of these publications documented a range expansion or a new record for a U.S. state for the species.
Citation:
Gehring, T. M., and M. E. Kane. 2026. Least weasel. Pages 52.1–52.12 in T. L. Hiller, R. D. Applegate, R. D. Bluett, S. N. Frey, E. M. Gese, and J. F. Organ, editors. Wild furbearer management and conservation in North America. Wildlife Ecology Institute, Helena, Montana, USA. https://doi.org/10.59438/UARG6921
Citation:
Gehring, T. M., and M. E. Kane. 2026. Least weasel. Pages 52.1–52.12 in T. L. Hiller, R. D. Applegate, R. D. Bluett, S. N. Frey, E. M. Gese, and J. F. Organ, editors. Wild furbearer management and conservation in North America. Wildlife Ecology Institute, Helena, Montana, USA. https://doi.org/10.59438/UARG6921
Copyright 2026 Wildlife Ecology Institute